Venttiilit

Ilmanvaihtoventtiilien puhdistus olisi hyvä tehdä kaksi kertaa vuodessa. Ilmanvaihtoventtiilien puhdistus on asukkaan velvollisuus, joten puhdistusta ei kannata jättää tekemättä. Jos venttiilejä ei puhdista ja ne ovat likaset, sisäilma muuttuu tunkkaiseksi, eikä ilma pääse vaihtumaan. Epäpuhtaan ilman aiheuttaa, ihmisen aineenvaihdunta, asuminen, rakennus- ja sisustusmateriaalit ja joskus myös maaperän radon (radioaktiivinen jalokaasu). Epäpuhdas ilma poistuu huoneistosta poistoventtiilin kautta. Siksi poistoilmaventtiilin puhtaanapito on erittäin tärkeää. Tuloilmaventtiili pölyyntyy harvemmin jos ollenkaan. Asunnossa voi olla useita venttiilejä, joten muista tarkistaa jokainen.

Ilmanvaihtoventtiilien puhdistus

Aloita puhdistus imuroimalla pölyt pois venttiilin ympäriltä. Lian saa pois myös lattiamopilla tai kostealla pyyhkeellä. Kun irroitat venttiilin, varo ettet vaihda sen säätöjä. Ilmanvaihdon tasapaino voi muuttua, jos venttiiliä säätää vahingossa. Yhden venttiilin säätäminen voi vaikuttaa esimerksiksi omakotitalossa kaikkiin huoneistoihin. Joten varo siis koskemasta venttiilin keskellä olevaan lautaseen.

Kun olet saanut venttiilin irti, poista siitä tiivisteet. Tämän jälkeen voit pestä osat esimerkiksi vedellä ja yleispuhdistusaineella. Voit käyttää harjaa tai liinaa riippuen venttiilin kunnosta. Kuivaa venttiili kunnolla ja muista asettaa tiivisteet takaisin paikoilleen. Venttiilin osien imurointi riittää silloin, jos venttiilissä on vain pölyä. Tämän jälkeen aseta venttiili takaisin paikoilleen.

Muiden osien puhdistus

Suodattimet on hyvä puhdistaa/vaihtaa 1-2 kertaa vuodessa. Likainen suodatin aiheuttaa asuntoon pahaa hajua, sekä heikentää ilmanvaihtoa. Yleensä ilmanvaihtojärjestelmässä on kolme eri suodatinta. Sisään tulevaa ilmaa suodattaa karkeasuodatin ja hienosuodatin. Poistuvan ilman puolella on yksi karkeasuodatin. Likainen suodatin on yleensä väriltään musta tai harmaa. Muista puhdistaa myös tuloputken ritilä, joka sijaitsee seinässä talon ulkopuolella.

Jos et osaa toimia venttiilien kanssa, voit kysyä asiasta naapurilta (kerrostalo) tai ammattilaiselta. Koko ilmanvaihtojärjestelmän saa puhdistaa ainoastaan ammattilainen, joten älä edes yritä tehdä sitä itse. Kyseinen operaatio vaatii ammattitaitoa, sekä oikeanlaiset työkalut. Ilmanvaihtojärjestelmän huolto kannattaa teettää 5-10 vuoden välein. Huolloista kannattaa pitää pöytäkirjaa, mitä ammattilaiset yleensä suosittelevat asiakkailleen.

Raikas ilma on tärkeää terveyden ja kotona viihtymisen kannalta, joten tarkasta jo tänään asuntosi ilmanvaihto!

 

 

Siistiksi.fi ei ole vastuussa mahdollisista materiaalivahingoista.