Puhtaanapito

Mattojen puhtaanapito voi olla vaikeaa, koska matot ovat yleensä suurikokoisia ja niiden materiaali tuottaa omat haasteensa. Viikottainen imurointi ja tamppaaminen riittää mainiosti maton puhtaanapitoon. Matoille voi antaa talvisin lumikylvyn, mutta myös tehokas tuuletus riittää.

Mattojen peseminen

Mattojen pesuohjeet kannattaa tarkistaa jo ostovaiheessa, koska nykyään on paljon mattoja joita ei voi pestä juuri ollenkaan materiaalinsa takia. Monet matot saa pestä vain pesulassa materiaalien vuoksi, joten muista tarkastaa maton pesuohjeet huolellisesti. Mattoon tullut tahra pitää poistaa heti, koska muuten se imeytyy ja pinttyy ikävästi. Suuria mattoja ei saa laittaa pesukoneeseen, koska ne saattavat rikkoa sen kokonsa ja painonsa takia. Pienien mattojen pesu pesukoneessa onnistuu parhaiten tavallisella pyykinpesuaineella. Mattojen pesuun tarvitsee mäntysuopapalan tai -liuosta. Maton hankaamiseen voi käyttää juuriharjaa. Muista käyttää pesuainetta kohtuudella, ettei huuhtelu vaikeudu. Kastele matot hyvin ja pese matto molemmilta puolilta huolellisesti. Huuhtele matto runsaalla vedellä ja vedä matto lopuksi mattomankelin läpi jos mahdollista. Puhdistus onnistuu tehokkaasti myös painepesurilla. Painepesuria käyttäessä kannattaa pitää paine mahdollisimman matalalla ettei matto kärsi (kokeile ensin pienelle alueelle, miten matto reagoi). Muista kuitenkin, että painepesuri saattaa pilata herkät materiaalit. Talvella mattojen kuivattaminen voi olla vaikeaa, joten mattojen pesu kannattaa ajoittaa kesälle. Kuivumista nopeuttaa maton kääntäminen muutamaan otteeseen.

Kotioloissa voi olla vaikea saada matot kuivumaan, joten kannattaa harkita myös matonpesupaikan käyttämistä. Talonyhtiöiden tiloissa on yleensä myös matoille tarkoitettu pesutila. Kannattaa varmistaa, että pesupaikka on viemäröity tai ainakin, että pesuvedet imeytyy maahan, eikä pääse vesistöihin.

 

Siistiksi.fi ei ole vastuussa mahdollisista materiaalivahingoista.