Saunan puhtaana pito

Saunan lattia kannattaa imuroida aina, kun imuroi asunnon muita tiloja. On myös hyvä muistaa jättää kiuas hetkeksi kuumaksi saunomisen jälkeen, jotta tila kuivuu tehokkaammin. Laudeliinoja käyttämällä pidät saunan puhtaana pidempään. Huolehdi saunan ilmanvaihdosta ja tuuleta silloin tällöin. Käännä vesiastiat aina ylösalaisin saunomisen jälkeen. Vältä roskien kantamista tavaroiden tai jalkojen mukana saunaan.

Saunan puhdistus

Saunan perusteellinen puhdistus kannattaa tehdä pari kertaa vuodessa. Tyhjennä sauna kaikesta irtaimistosta ennen pesua. Irroita lauteet ja tasot, jos ne pystyy irroittamaan. Kastele puupinnat haalealla vedellä, jonka jälkeen pese pinnat yleispuhdistusaineella harjan kanssa. Pestessäsi puuta muista harjata syiden mukaisesti. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä. Muista välttää klooripitoisia aineita, koska kloori voi imeytyä puuhun ja siitä saattaa vapautua myrkkyjä ilmaan lämmityksen aikana. Imuroi lattiat ja pese imuroinnin jälkeen. Lattia kannattaa muistaa kuivata huolellisesti pesun jälkeen. Saunan puhdistuksen aikana on hyvä puhdistaa myös lattiakaivo, sekä tarkistaa kiukaan kivien kunto. Puukiukaan ikkunan puhdistus voi olla hankalaa, mutta tehokas keino on pyyhkiä se etikalla ja huuhdella vedellä. Jos saunassa on lasiovi, voi sen pestä perinteisellä lasinpesuaineella. Lopuksi saunan tuuletus ja kiukaan lämmitys, jotta tila kuivuu.

Käytä saunan pesussa vain “kevyitä” ja allergiavapaita pesuaineita. Älä kaada pesuainetta suoraan puupinnoille, vaan sekoita se ohjeiden mukaisesti veteen. Heitä löylyvesi suoraan kiukaalle, ei paneeleihin. Lauteita ei kannata huuhdella jokaisen löylyttelyn jälkeen, koska se saattaa jäähdyttää tilan, joka taas aiheuttaa lauteiden ja seinien hidasta kuivumista.

 

Siistiksi.fi ei ole vastuussa mahdollisista materiaalivahingoista.