Wc-tilat

Wc-pytyn pintaan ilmestyy usein tahroja ja värjääntymiä. Tummat jäljet ovat yleensä kalkkisaostumia, jotka keräävät itseensä myös muuta likaa. Myös vesi saattaa sisältää värjääviä aineita. Kellanruskeita värjääntymiä aiheuttavat rauta ja ruoste, kun taas kupari vaaleanvihreitä. Wc-tiloissa saattaa olla erityispinnoitteita esimerkiksi altaassa, joten valmistajan ohjeita kannattaa seurata ennen pesua.

Jos perinteiset wc:n puhdistusaineet eivät tehoa, kannattaa kalkinpoistoon kokeilla apteekeissa myytävää etikka-, sitruuna- tai oksaalihappojauhetta. Apteekista voi kysyä aineen laimennuksesta, jos ohjeita ei ole pakkauksessa. Jos käyttää voimakkaita happoja pitää muistaa käyttää suojakäsineitä sekä –laseja. Hapan jauhe sekoitetaan haaleaan veteen ja liuos levitetään harjalla wc-altaaseen. Anna liuoksen vaikuttaa hetki ennen huuhtelua. Happopuhdistuksen jälkeen wc kannattaa neutraloida emäksisellä pesuaineella. Ruokasoodasta ja vedestä tehtyä tahnaa voi myös kokeilla puhdistukseen. Kannattaa myös muistaa, ettei puhdistuksessa saa käyttää hankaavia pesimiä, eikä emäksisiä (pH yli 10) klooripohjaisia puhdistusaineita, lipeäpohjaisia putkenavausaineita eikä myöskään suola-tai rikkihappoa.

Viikoittaisella ylläpitopuhdistuksella wc pysyy puhtaana. Perus puhdistukseen riittää harjaaminen pehmeällä wc-harjalla yleispuhdistusaineen kanssa. Tuoreet kalkkisaostumat lähtevät vaivatta happamilla puhdistusaineilla.

Kaakelit ja laatat

Kaakelit ja lataat ovat helppo pitää puhtaina, kun muistaa puhdistaa ne säännöllisesti. Kuiva lattia on helppo imuroida ja irtopölyn pintojen päältä saa pyyhittyä vaivatta mikrokuituliinalla. Keraamiset laatat ja puristelaatat voidaan puhdistaa mopilla. Seinien puhdistamisessa riittää yleensä lian pyyhkiminen roiskekorkeudelta.

Jos puhdistuksesta on paljon aikaa, on luultavasti tarve tehokkaammalle puhdistukselle. Sekoita emäksistä pesuainetta pakkauksen ohjeen mukaisesti veteen ja käytä pesuharjaa.Tehokasta pesuainetta ei saa levittää kuiviin saumoihin, koska se saattaa aiheuttaa niiden rappeutumista. Jos saumoissa oleva lika on todella kovassa, kannattaa harjata niitä saumaharjalla, mikä on varta vasten tehty  siihen. Muista suojata kädet suojahanskoilla pesun ajaksi. Lopuksi kannattaa muistaa huolellinen huuhtelu, koska pinnoille jäänyt puhdistusaine saattaa vetää likaa puoleensa entistä helpommin. Saumojen puhdistuksen voi viimeistellä saumasuoja-aineilla, jotta ne pysyisivät puhtaina mahdollisimman pitkään.

Siistiksi.fi ei ole vastuussa mahdollisista materiaalivahingoista.